In de nacht van 4 op 5 Mei is het  traditie dat Loopgroep Wijbosch het Bevrijdingsvuur gaat ophalen in Wageningen.       ’s Avonds komen vanuit het hele land atletiekverenigingen en loopgroepen naar Hotel de Wereld in Wageningen, de plek waar op 5 mei 1945 de bevelen ter uitvoer van het document ter overgave zijn getekend. Vanaf deze historische locatie vertrekken loopgroepen het land in om het vuur te verspreiden. Onder andere op de 14 Bevrijdingsfestivals wordt het Bevrijdingsvuur ontstoken. Het is een belangrijk moment voor Nederland in de overgang van het herdenken op 4 mei en de viering van de verkregen vrijheid op 5 mei. De aankomst van het Bevrijdingsvuur in de eigen gemeente luidt de lokale 5 mei activiteiten in. Wij zullen het bevrijdingsvuur weer naar de Casa del arte brengen, waar op 5 mei het Bevrijdingsfestival Fier op Vrijheid wordt georganiseerd.

Vanaf de ontvangst in Wageningen, waarbij de loopgroepen een voor een de vlam in ontvangst nemen van de burgemeester van Wageningen, tot aan het overdragen van de vlam bij de Casa del Arte, het is een heel bijzonder evenement dat diepe indruk maakt.

Alle leden van de loopgroep Wijbosch kunnen meedoen! Het is mogelijk om afstanden te lopen tussen 5 en 15 kilometer. Wil je deze unieke ervaring (weer) eens meemaken? Geef je dan op bij Frans van Grinsven (frans50vgr@hotmail.com) of Alma Engelhart (alma.engelhart.65@gmail.com). Graag bij opgave vermelden hoeveel kilometer je wilt lopen.

Kijk voor meer informatie eens op de reportage die Omroep Meierij vorig jaar maakte van de aankomst van het vuur: Omroep Meierij bevrijdingsvuur .