KERSTEDITIEKERSTEDITIEKERSTEDITIEKERSTEDITIE

Deze special Kersteditie  is dit jaar gewijd aan ons aller Chris. Geen moeite bleef bespaard zodat onze fotograaf met diverse attributen , enkele mooie plaatjes wist te schieten , geheel in Kerststijl.  Al snel werd ons duidelijk waarom ze onlangs de radio stalen uit z’n zwarte camperbus ipv de radio binnenshuis. Kort hiervoor werden we namelijk luidruchtig  welkom geheten aan de van Tuijllaan, door twee waakzame border-collies,die je tijdens een nachtelijk bezoekje niet tegen wilt komen. (Ze waren wel lief hoor….red.). Eenmaal binnen wachtte ons een echt familie plaatje. Chris aan de ‘stammtisch’, en oma Liesbeth trots met hun kleinkind Elise in de armen. Want zoals we weten heeft Liesbeth jr , overigens ook lid van onze loopgroep, onlangs een gezonde dochter op de wereld gezet.

Verteller als Chris is,  wachten we de verhalen wat af voordat we echt aan het interview beginnen. Want ja .. veel weten we al over deze praatgrage hardloper, en wie wel eens met Chris oploopt ervaart hem meestal als een open boek.

Wat kun je nu over Chris zeggen, ja.. toch wel beetje markant en een heel eigen stijl hebbend. Want wie kent niet zijn eigenzinnige kledingkeuze, veelal kleurrijk en enigzins gedateerd, maar het maakt hem niets uit. Hondenliefhebber , dat dan weer wel. Vaak op pad met zijn trouwe viervoeter voor een wandelingetje maar ook tijdens zijn trimtochtjes. Want Border-Collies zijn niet kapot te krijgen , aldus Chris. Zijn roots liggen in de Hoevenbraak, en als zoon van die bakker op de Wijbosscheweg, verkreeg hij het nodige aanzien, mede ook door het feit dat er daar nog eens zés ( !!!!) van die Chrisjes rondliepen. ( uiteraard met andere namen.red.) Een druk huishouden dus waarbij af en toe een eens een handje toegestoken moest worden, met bakken maar ook broden e.d. bezorgen, dit alleen in tijden van drukte rondom feestdagen . In zo’n  stoer gezin met alleen zonen moet je natuurlijk wel voor jezelf opkomen om niet ‘ondergesneeuwd’ te worden, en zeg nou zelf, da’s toch aardig gelukt, want hij heeft echt altijd het laatste woord.  Druk druk…. Chris is echt altijd bezig, met een scala aan sporten die hij in meer of mindere mate beoefend, of met rommelen ( bedoel klussen,red.) aan zijn zelf ontworpen zwarte camperbus, ons aller bekend.

Hierover vertellend komen ook zijn las kwaliteiten ter sprake, hiervan veel plezier ondervindend,  blijken helaas de resultaten wel eens te wensen overlaten. Nou ja…kwestie van bezig blijven zullen we maar zeggen. Wel, bemerk nu al dat er eigenlijk gewoon een boek te schrijven valt over het doen en laten van Chris…. Zal het dus ergens wat in moeten korten ( red.).  Al er dan een drankje geserveerd wordt volgt alweer een nieuw verhaal. Keuze is er tussen een gewoon biertje, maar ook een heuse “Westvleteren”, echt iets aparts met slechts 10 % alcohol !! Zelf gehaald bij de abdij ter plaatse op het Belgische platteland, en gelimiteerd afneembaar met maximaal 2 kratjes. Nu even wat feitjes..

Enkele Privé Vraagjes

Geboren  : 27 oktober 1954 te Schijndel

Getrouwd  : precies 35 jaar met zijn Liesbeth

Kinderen : een dochter en een zoon resp. Liesbeth 31 jr en Rik 27 jr.  Maar dus ook sinds drie maanden een kleindochter Elise.

Beroep : na enkele jaren Mavo studie, werd het al snel tijd om de grote baan op te zoeken. Vanaf zijn 15de jaar aanvankelijk als bijrijder, maar zo gauw hij 18 werd op pad om als vrachtwagenchauffeur  de Europese wegen de doorkruisen. Want tot voor 20 jaar geleden reed Chris voornamelijk international. Sinds 4 jaar rijdt hij nu voor Kuypers Transport in Veghel. Bijna vergeten, maar al in een ver verleden stond hij samen met Liesbeth op de markt , inderdaad….als marktkoopman. Een assortiment met sportartikelen, sportschoenen en meer, probeerde hij daar aan de man te brengen. Als verkoper moest hij echter al snel zijn meerdere erkennen in Liesbeth, die gemiddeld wel 2 maal zoveel verkocht. 2 jaar lang werd dit volgehouden, alvorens het  doek viel. Vermeldens waardig is nog wel dat hij vele bevoegdheden verworven heeft in de voorbije jaren, zo zijn er van Sportmassage,Sportartikelen,Horeca, Middenstands opleiding en van het ADR                  ( gevaarlijke stoffen vervoer), de diploma’s in bezit.

Vakantie : vroeger toen de kinderen nog klein waren werd heel Europa rondgereden, waarbij plekjes die hij passeerde met zijn vrachtwagen nu eens in alle rust bekeken konden worden. Vaak nog met de tent of de vouwwagen,  waarbij de gemiddelde staantijd op een camping ongeveer drie dagen telde. Opzetten afbreken en weer verderop, zo ging dat. Sinds enkele jaren vormt de camper het thuis, tijdens de vakanties. Samen met Liesbeth genieten ze van de rust, en de mooie uitzichten tijdens het rijden. Vooral Noorwegen is erg populair, en nog niet zo lang geleden werd dit immense land van zuid naar noord bereden en belandde ze aan de Noordkaap in de omgeving van Moermansk. Werden voorheen de kastjes in de camper benut met dagelijkse vakantie dingetjes, tegenwoordig zijn ze gevuld met allerlei gereedschappen en benodigdheden voor zijn favoriete sport ….het vissen . Liesbeth reageert hierop met de mededeling dat zij nog slecht één kastje kan benutten. Bij vertrek is dan de camper geheel benut, alle kasten vol, kano bovenop, fiets achterop en ga zo maar door. Of de kano echter nog benut wordt blijft een vraagteken, maar uit welingelichte bron vernamen we dat  die al zo lang ongebruikt de camper bevestigd is dat hij onlangs vol water stond. Vindingrijk als Chris is werd dit opgelost door er een gat in te boren, en zo leeg te laten lopen. Hoop maar dat als er echt mee gevaren wordt, er een plug of stopje in de nabijheid is.

Muziek : Goede Nederlandstalige muziek, met min of meer een boodschap of verhaal in de tekst kan
Chris wel waarderen. Zoals daar zijn een Cornelis Vreeswijk, Boudewijn de Groot, Stef Bos ,maar ook Normaal !!  Het abonnement wat ze hebben op ‘De Kersouwe’ in HeeswijkDinther brengt ze soms bij verassende artiesten.

Hobby : alles is haast onder één noemer te plaatsen….SPORTEN….!!  Veel sporten worden nagenoeg nog geregeld beoefend, waarvan vooral het Jiu Jitsu zelfs wekelijks op een heuse trainingsavond. Vroeger toch met voetballen begonnen, maar daar het toptalent ontbrak, begonnen aan achtereenvolgens, schaatsen, tafeltennis, duiken, tai-chi, judo en zelfs verdienstelijk stijldansen ondanks dat hier niet zijn prioriteit lag.   En of het nu hobby heet of niet, is er toch sprake van een lichte verzamel drang. Met als vaste stelregel, dat als er iets stuk gaat je altijd een reserve bij de hand hebt, wordt er haast van alle aankopen niet één maar twee exemplaren aangeschaft. Om maar in voorbeelden te praten, er is een mooi voorraadje messen en zaklampen, maar ook gereedschappen zoals slijptollen zijn er meerdere.

Wat zijn de p.r.’s

Het p.r. op de halve marathon dateert van nog maar een paar jaar geleden  tijdens de Bernhezeloop, waar een 1.38.00 werd geklokt.

De tijd op de marathon behoeft wat toelichting, want Chris  was al jaren in een hevige concurentiestrijd verwikkeld met Henriëtte vd Doelen, en erg gefocust om eens een tijd onder de 3.45.00 te realiseren. Al drie marathons gingen eraan vooraf tot uiteindelijk het doel werd bereikt. In Köln 2012 finishte Chris op de marathon in een knappe tijd van 3.45.07, wat voldoende bleek om die “lastige “concurente het hoofd te bieden.

Wanneer begonnen en waarom :

Het werd al duidelijk dat Chris al heel lang , heel veel sporten beoefend. Als voetballer reikte hij tot het derde team van Schijndel. Hiermede klaar te zijn, volgden diverse sporten. Maar het lopen, waar hij aanvankelijk niets mee had, werd leuker toen er wat kilometers verslonden werden in gezelschap van zijn hond, waarvan hij het overigens nooit kon winnen. Want zelfs na een marathontraining van 35 kilometers, stond zijn border-collie al weer klaar met de bal in zijn bek.

Het lopen met een aantal buurtgenoten, die wij dus ook kennen, te weten Frans v Grinsven, Jan Schoenmakers en Wim van Breugel, maakte het lopen nog leuker.  Zo werd hij dus ook binnengeloodst bij Frans vd Pol voor de zaterdagmiddag trainingen vanuit de garage van Frans. Nu dus ruim 25 jaar geleden !

Hoeveel keer train je…en waar : Gemiddeld vindt er drie keer per week een training plaats, in elk geval de zaterdagmiddag blijft gereserveerd voor de Loopgroep Wijbosch. Daarbij wordt er één avond besteed aan jiu jitzu, en onder het werk om wachttijden op te vangen, worden er nog geregeld buikspieroefeningen gedaan . “Stiekum “ dus, te voren rondkijkend of niemand ‘t ziet !!

Blessureleed :  op wat normale blessures na, waar we allemaal wel eens mee te maken hebben, aan hamstrings en kuit o.a., blijft hem dit vooralsnog bespaard.

Ervaringen meegemaakt tijdens de hardloopcarriere : Al enkele leuke anekdotes aangehoord te hebben , springt deze er toch ook wel uit.  Een gebroken elleboog, lang geleden opgelopen tijdens eens vechtsport, speelde Chris destijds een poosje parten, omdat hij niet kon gaan trainen. Zo gauw echter het gips er af ging, werd diezelfde dag alweer een voetbalwedstrijdje afgewerkt.

Tijdens een editie van de Halve Marathon van Eindhoven, werd Chris aangezien voor de toenmalige trainer van PSV , Eric Gerets.  Veelvuldig aangemoedigd met “Eric ..Eric..Eric “. De versie van Chris is echter, dat de bekende trainer waarschijnlijk in zijn buurt moet hebben gelopen !!

Ook het Pietenpad avontuur uit 2002, blijft in de herinnering. Meer als 600 kilometers in twee weekenden, een fantastische ervaring.           Toegift van de redactie :  Als één van de tien clubgenoten die hieraan meededen mocht ik hiervan meegenieten. Chris met zijn camper deed toen dienst als transportwagen van en naar wisselplaatsen, ieder is echter nu nog verbaast van wat er allemaal in aanwezig was. Kookstelletjes voor een soepje tijdens de pauze’s, gereedschappen en noem maar op. Als iemand eens op het idee kwam om te vragen van; Goh, heeft iemand misschien een……, kroop Chris zijn bus in en warempel….Hij had ‘t !!!

Trots op : uiteraard is Chris zeer trots op zijn kleindochter, en zijn gezin.  Het uitlopen van Marathons, maar vooral die eerste in Berlijn  vereist ook de nodige waardering. Zoals we al eerder ervaarden is ook Chris zich ervan bewust bij toch wel een prachtige vereniging te kunnen sporten, waar voor ieder aandacht en een praatje is. Hij geeft ook de binding met de club aan, met voorbeelden als  een Ben Hendriks en Frans vd Pol, die toch hun contacten alhier blijven onderhouden.

 

Voor ieder “FIJNE KERSTDAGEN EN EEN GELUKKIG  EN GEZOND 2015  “

Namens de Loopeensmeemet commissie

Arian en Hein