Voorafje

Wat kan eens mens toch druk zijn…vergaderingetje hier en overlegje  daar, dan weer acte de presence geven bij de loopgroep om wat kilometertjes te slijten, om het nog maar niet te hebben over de mountainbike trainingen.Ja , dat is nou Harm…altijd maar bezig,  de uurtjes thuis op de bank  koesterend, maar dat zijn er altijd te weinig. Voor ons ook een kunstje om uiteindelijk tot een afspraak te komen om deze club-coryfee te mogen interviewen. En terwijl we lekker genieten van een bakje koffie , brand de welbespraakte Harm los.  Zich erg op z’n gemak voelend in Schijndel liggen zijn roots toch echt in Uden.  Als zoon van een administratief medewerker van de Vliegbasis Volkel, groeide Harm op in het Udense, samen met z’n ouders en 2 zussen. Voorbeeld nemend aan z’n vader die zelfs 40 jaar dat beroep uitoefende, is de bevlogenheid van Harm wel te plaatsen. Zoals we straks kunnen lezen volgt  hij op gegeven moment de Laboratoriumschool in Oss, alwaar hij de vrouw van z’n leven ontmoet. Schermutselingen in de fietsenstalling ( red.)vonden de basis van deze romantische relatie. Enkele jaren later, getooid met diverse betrekkingen in het onderwijs, belandden zij dan uiteindelijk in Schijndel. Als Harm dan ook nog wat aarzelende stapjes zet in de plaatselijke politiek, is zijn Schijndel gevoel gesetteld.  Die al genoemde bevlogenheid draagt hij ook uit bij de Loopgroep Wijbosch, want na een jaartje het penningmeesterschap op zich genomen te hebben, hanteert hij  nu al weer een jaar de voorzittershamer met verve.  En met hoop nog jaren samen te kunnen blijven lopen, en met ons allen dezelfde doelstelling na te streven, tracht Harm deze functie inhoud te geven.

Enkele Privè Vraagjes

Geboren :  21 maart 1959

Kinderen:  2 dochters Anne (25 ) en Lieke ( 22)

Getrouwd: al 29 jaar met Hanneke.

Beroep: een studierijk leventje vind zijn start na het basisonderwijs, met het volgen van de HAVO in Uden. Hierna volgen 3 jaren Laboratoriumschool te Oss ,gevolgd door een stage periode bij de Organon.  Maar dan vindt er een ommekeer plaats, en blijkt het juiste gevoel er niet te zijn…….

Een andere richting wordt ingeslagen, en gestart wordt met een 4 en een half jaar durende  HBO opleiding voor leraar bij de voorloper van het Fontys opleidings centra te Tilburg.  Daarna breekt er een 15 jarige betrekking aan bij wat nu het Elde College heet, als leraar Wis- en Natuurkunde. Hierop volgt een periode van 10 jaar waarin hij als adviseur onderwijsvormen, het hele land afreist om zijn kennis op gebied van schoolboeken en leersystemen, binnen het voortgezet ondewijs, aan de man te brengen. De laatste anderhalf jaar is Harm verbonden aan het Udens College als afdelingsdirecteur  VMBO, en staat tevens daarbij  ook nog eens  8 uurtjes per week voor de klas om het vak wiskunde uit te dragen. Het studeren zelf nog niet moe zijnd, is Harm nu  een opleiding Management aan het volgen.

Vakantie :na enkele jaren geleden een geweldige reis ondernomen te hebben naar Amerika, waarbij 4 weken in een camper rondgetoerd werd, gingen Harm en Hanneke weer ‘back to basic’.  Hierbij is het ouderwets kamperen met een tentje en een niet zo luxe camping favoriet. Lekker actief bezig zijn met de natuur ontdekken, wandelen en sporten. Haast niet voor te stellen , maar  tijdens een verloren weekendje zijn stedentrips ook erg populair.

Muziek: met veel muzikaal talent in z’n nabijheid, dochters die saxofoon en klarinet bespelen, is Harm’s aandeel hierin vooral ….. Luisteren. Op een fraaie muziekinstallatie, voorzien van de laatste technische snufjes, waarvan we uiteindelijk  ook even mogen genieten, zijn voornamelijk de teksten erg belangrijk. Liedjes van De Dijk en Lennard Cohen worden dan ook veelvuldig beluisterd. Toch wordt ook het ruigere  werk van The Rolling Stones en The Who, niet geschuwd.

Hobby’s: aansluitend op het vakantiegebeuren, is inderdaad het sporten ook een hobby, voornamelijk hardlopen dus .. maar ook veelvuldig mountainbiken en wandelen.

Wat zijn  de P.R.’s

5 km     21.15

10 km   44.45 ( St Oedenrode)

15 km 1.12.00

21.1 km 1.42.20 ( St.Oedenrode na gedegen voorbereiding, volgens het trainingsschema van Jos Heurman)

42.2 km 4.02.55 ( Berlijn 2008).

Wanneer begonnen en waarom

Harm is altijd al met hardlopen bezig geweest, maar sinds half de jaren negentig wel wat fanatieker. Met een vriend werden toen al diverse wedstrijdloopjes bezocht. Wat later begon Hanneke in 2001 met de ‘Start to Run’ cursus van onze loopgroep, waarna het Harm toch ook wel leuk leek zich bij een ‘club’aan te sluiten.  Maar het ‘start to run’gebeuren bleek niet aan Harm voorbestemd , en zo bereidde hij zich ‘stiekum’voor om in te kunnen stromen bij die stoere duurlopers van de Loopgroep Wijbosch !  Met succes , want sinds 2003 vormt hij een vaste waarde in het hardloop-peleton.  Gewoon lekker conditie opdoen is de belangrijkste drijfveer van Harm, maar ook het hoofd ‘leegmaken’ en lekker ontspannen, doet hier zeker niet aan onder. Inherent aan zijn beroep zijn er drukke en minder drukke tijden, waardoor er soms eens een traininkje bij inschiet, jammer naturlijk als je net weer lekker in vorm bent, maar…het zij zo.

Ervaringen meegemaakt tijdens de hardloopcarriëre

Harm geniet erg van de gezamenlijke uitstapjes naar hardloopevenementen. Om maar eens wat te noemen, de Marathonreis naar Dublin waarin samen met o.a. Pietje van Geffen en Hans Claassen, onze pub-specialisten, menige pub bezocht werd. ( overigens werd er ook gelopen hoor!). De Saarbruckereis , een culinair hardloopevenement, waarin Alma tijdens haar marathon gehaast werd. En niet te vergeten het Brussel weekend, waarbij  tijdens de late night-shift voor mensen die niet naar bed willen, nog maar eens een pub bezocht werd. Onderweg ernaartoe vele lantaarns passerend, elks voorzien van een wulpse dame in uitdagende kleding. Aanvankelijk dachten we aan bushaltes..( !!)…

Echter de voornaamste ervaringen hebben alles te maken met Hans, concurrent en loopmaatje. Telkens weet Hans Harm af te troeven in de wedstrijden die gezamenlijk bezocht worden. Een voorbeeld hiervan  vond plaats  tijdens de Berlijn Marathon, waarin samen opgelopen werd, maar ondanks het samen over de meet komen, wist Hans toch weer net 1 seconde eerder in de statistieken vermeld te zijn. De gedane poging om Hans achter zich te laten, werd in deze wedstrijd helaas gepareerd.

In een eerdere confrontatie  ging Harm al eens de strijd aan tijdens een verlopen editie van de ZevenHeuvelenLoop. Ook hier dacht Harm al ver voor Hans geëindigd  te zijn, echter deze opponent  was bij de start al vooruit, en zat bij Harm’s finish al aan een pilske te nippen. Tja… willen of niet, we kunnen hier toch echt van een “paardenstaart- trauma”spreken. Laten we wel hopen dat hier ooit nog een revanche zal kunnen plaatsvinden.

Trots op

Ja ,trots is Harm op onze loopgroep in zijn algemeen, maar vooral zijn persoonlijke prestaties op de 2 gelopen marathons springen er toch uit. Ook zijn knappe halve marathon tijd na een  goed begeleidde trainingsperiode door Jos, moet echt vermeld worden , aldus Harm.

Hoge verwachtingen zijn er nu al bij wat ons te wachten staat bij de eerstvolgende jaarvergadering in Januari 2014.

Een geheel nieuwe opzet zal ongetwijfeld veel positieve reacties ontlokken durft Harm bij voorbaat al te stellen.

 

Een gezellige avond viel ons ten deel bij Harm en Hanneke, en met dank voor het openhartig interview zien we al weer uit naar de volgende editie…. Erica : here we come !!

 

En vooral namens de “Loop eens even mee met..” commissie, wensen Arian en Hein alle lopers een Gezond en Blessurevrij

                  2014……