Voorafje.

Na een ruime pauze in ons vaste onderdeel “Loop eens even mee met”, nemen we met deze zomereditie de draad weer op met een bezoekje aan een van onze trainers, Paul van Geffen. Een primeur voor hemzelf dient zich hierbij aan, want verrassend genoeg heeft hij zich nog nooit in deze rubriek verdiept, wat nu hopelijk snel gaat veranderen ( da’s dus niet zo best Paul…red. !).Anders dan de naam doet vermoeden een rasechte Schijndelaar die zijn jeugd genoot in de Hoevenbraak, en daar de buurt dus onveilig maakte. Door zijn helaas veel te vroeg overleden vader, werd hij voornamelijk opgevoed door zijn moeder….en als zesde in de rij van zeven kinderen, ook door broers en zussen.

Het leren had Paul echt in het bloed zitten, maar na de lagere school doorlopen te hebben in de Hoevenbraak en de Pompstraat, en later de Mavo van het Skinle college, trok hij zijn eigen plan. Dit resulteerde na een studie van de MAS, in het groenteboerschap, welk vak ook werkelijk enkele jaren werd uitgeoefend. Opmerkelijk feit hierin is, wat weinige onder ons kunnen zeggen, dat op zijn diploma een heus cijfer 10 pronkte, wat dan ook trots wordt getoond. Niemand zal verrast zijn dat dit punt hoorde bij het produktvak “Aardappels”.  Wellicht heeft dit ook de aanleiding gegeven dat Paul als echte “Bourgondiër”door het leven gaat met kijk op alles wat lekker is. Na deze periode begon de wereld zich te openen en werd er eens over de grenzen gekeken. Samen met wat vrienden werd het plan opgepakt om deel te nemen aan het Kibboets leven in Israël , dat toentertijd erg populair was. Als tegenprestatie van diverse klussen, zoals avocado’s en mandarijnen plukken, en later ook het koeien melken, werd je vrijgehouden voor kost en inwoning en bleek er genoeg tijd over te blijven voor vermaak en ontspanning. Maanden later , terug in Nederland ving het volwassen leven aan, en diende zich een carrière  bij de PTT aan. De interesse voor sport ging een steeds groter deel van zijn leven beheersen, wat resulteerde in wat Paul nu is. Altijd met sport in verschillende facetten bezig, voor zichzelf , maar vooral voor anderen. Als actief lid van onze Loopgroep Wijbosch, waar hij alom gewaardeerd wordt als trainer, maar daarnaast ook nog eens actief is in de diverse commissies, waaronder o.a. het coördineren van het trimweekend, hebben we in hem een belangrijk clublid bij de horens.

Enkele Privé Vraagjes

Geboren :  14 oktober 1958
Getrouwd : met Connie. Aanvankelijk al 12 jaar samenwonend, maar nu toch al 19 jaar als gehuwd stel door het leven gaand, en met wie ook als zelfstandigen een bedrijfsvoering wordt uitgeoefend  genaamd  “In balans zijn “, gespecialiseerd in yoga, meditatie, stressreductie en verschillende massage technieken.

Beroep : na wat al in het voorafje werd benoemd, heeft Paul na een 28 jarige carrière  bij de post een geslaagde switch gemaakt naar de sportsector, maar dan wel vooral in het “wel en wee” van de sporter. Verscheidene opleidingen werden er gevolgd wat uiteraard ook diverse diploma’s opleverde, van o.a Medisch Fitness Trainer. Een andere opleiding tot Sportmasseur is onlangs nog uitgebreid met de aanvulling Blessurepreventie,met natuurlijk de  hieraan gekoppelde EHBO en BHV certificaten. Na aan het werk te zijn  gegaan bij Mednetwerk, waar deze opleidingen in praktijk werden gebracht, nam Paul nog werkzaamheden op zich bij het zwembad, zoals Aqua Fitness instructeur.  Ook werden hier nog eens diverse onderhoudswerkzaamheden verricht met betrekking tot de water- en luchtkwaliteit in het complex. Een nieuwe opleiding werd gestart, waarna hij als zweminstructeur te werk ging.Tenslotte maakt Paul, tijdens warme dagen, als “baywatch” furore bij het Engelermeer, waarbij hij de beroemde David Hasselhoff doet vergeten !!

Hobby : Alles wat met de loopsport en hieraan verwante onderdelen te maken heeft.  Respectievelijk werden voetbal en triatlon beoefend, maar nu echt vooral lopen, waarbij het trainerschap hem veel voldoening geeft.

Vakantie : Buiten Australië en Nieuw-Zeeland om is de gehele wereld zowat wel bereisd. Van wandelvakanties in hoge berggebieden in de Himalaya die met enkele vrienden zijn genoten, tot aan de echte rondtrekvakanties samen met Connie, van Amerika tot aan Thailand, en van Cuba tot aan Sri Lanka.Met als basis een vliegticket en een eerste Hotel geboekt te hebben, verloopt de rest van de vakanties dan op de ‘bonnefooi’.

Muziek : over smaak valt niet te twisten, maar de voorkeur gaat uit naar The Rolling Stones, U2 en Golden Earring. Hiervan zijn overigens ook diverse concerten bezocht.

Wat zijn de p.r.’s

3      km      9.36
5      km    16.15
10    km    33.58
21.1  km  1.13.31
42.2  km  2.46.36

Wanneer begonnen en waarom

Een poos werd er gevoetbald bij Schijndel, de Kafmolen en wat zaalvoetbal, waarbij hij zich profileerde als middenvelder.  Onder voetbalkenners sta je dan bekend als een ‘werker’,en juist hierdoor besefte hij dat het fanatiek sporten hem op het lijf geschreven was.Het hardlopen werd zijn passie,en vanaf begin jaren 80 werden er zo al snel duizenden kilometers verslonden, echter pas in 1986 werd er actief deelgenomen aan georganiseerde  trainingen. Toen nog vanuit de garage bij Frans vd Pol, de grondlegger van onze vereniging. Paul behoort dan ook bij de eerste lichting Loopgroep Wijbosschers. Frans zag in Paul al snel een potentiële kandidaat voor de atletiekclub De Keien uit Uden.De prestaties gingen dan ook met sprongen vooruit, wat resulteerde in klinkende p.r’s.

Hoeveel keer train je met wie en waar

Aanvankelijk in de beginjaren trainde Paul soms wel 6 maal per week, inclusief de trainingen bij de Keien en de zaterdag’s bij de Loopgroep. Door drukke werkzaamheden is er tijdelijk wat minder getraind, echter wordt nu de draad weer opgepakt. Met een net nieuw in het leven geroepen trimclubje van 81 ( te weten kg !..Red), vindt er donderdag’s een extra training plaats met coryfeeën als Harm en Ton. Regelmatig vinden onder Paul’s  leiding de trainingen plaats op dinsdag en zaterdag.

Een kunst is het om goed te trainen, aldus Paul, een feit uit zijn Keien periode laat hij weten. Zo gebeurde het veelal dat hij tijdens trainingen aldaar door menigeen werd voorbij gelopen, terwijl juist in de wedstrijden hij meestal met de prijzen ging lopen. Dus pas met je training je tempo aan, is zijn motto.

Ervaringen meegemaakt tijdens de hardloopcarrière

Enkele leuke dingetjes uit z’n lange loopcarrière weet Paul zich nog wel te herinneren. Zo wist Paul tijdens een vakantie in de Pyreneeën zo’n 20 jaar geleden, als winnaar een bergloop over 6 km af te sluiten. De vele haarspeldbochtjes bergop deden het ergste vermoeden, maar eenmaal voorop werd deze overwinning niet meer weggegeven. Wie echter dacht dat Paul als winnaar van de ‘Carrera Popular’ bejubelt zou worden heeft het aan het verkeerde eind, want de Spanjaarden bleken toch wel heel erg chauvinistisch te zijn. Klimmen is toch wel z’n specialiteit, gezien zijn prestaties in de estafettelooop Vaals-Venlo, waar hij ook hier, enkele jaren geleden, een etappeoverwinning in de wacht wist te slepen.

Een leuk avontuurtje tijdens een vakantie in Bali mogen we niet vergeten. Hier kreeg  Paul tijdens een strandtraininkje gezelschap van een trimmer, die wel heel veel belangstelling had voor onze trainer. Met enkele intieme vragen probeerde hij Paul uit de tent te lokken die echter al snel zijn bedoelingen begreep en wist wat hem te doen stond : hard weglopen!.  Toen Paul voorstelde maar eens een tempo versnelling te starten, vond deze gast dat niet zo nodig en dat het  zelfs nog wel wat langzamer mocht. Later werden er toch wat versnellingen ingegooid , waarbij zijn  belager uiteindelijk bakzijl koos, en Paul waarschijnlijk een p.r. liep, richting hotelkamer.

Ik ben trots op

Buiten het feit om dat Paul ronduit trots is om deel uit te maken van onze fantastische loopgroep, komt toch ook naar voren dat het niet allemaal even makkelijk is geweest. Want na twee operaties aan een hernia, is het feit om nog steeds zo te kunnen lopen, bewonderenswaardig.Verder geeft z’n carrière-switch na de Post periode veel voldoening, en het feit om nu een hobby als beroep uit te kunnen oefenen geeft dan ook een hoge mate van trots. Tenslotte zijn hier veel studie uurtjes in geslopen,en Paul geeft te kennen dat het gaan studeren op wat latere leeftijd veel energie en tijd kost. Gezien zijn stapel diploma’s , zijn de diverse examens positief afgesloten, waarbij zijn interesse op dat gebied natuurlijk van groot belang is geweest.
Uiteraard hopen we dat Paul nog lang zijn professionele bijdrage aan onze vereniging zal leveren, en het plezier in het hardlopen kan continueren.