Hein en Arian op bezoek bij Ton van Alphen

Voorafje

De beurt is aan Ton nadat we onze eerste spectaculaire Kersteditie gelanceerd hadden. Nu dus het woord aan een betrekkelijk recent lid van onze vereniging, die ons zeer gastvrij wist te ontvangen en we letterlijk en figuurlijk een open deur vonden. Na wat opmerkingen van binnen de club, om ook eens een man te interviewen hebben we hier toch maar enigszins aanstoot aan genomen. Afijn.. eenmaal binnen werden we verrast met een lekker pilske en wat borrelhapjes, waar we aan toe waren na eerst deel genomen te hebben aan de wekelijkse dinsdagavondtraining. Het feit dat Ton pas 1 kwartaal betalend lid is, na al 3 jaar zijn kilometers bij onze club te slijten, heeft hem toch wat schuldgevoelens opgeleverd, waar wij dus nu de vruchten van blijken te plukken.Buiten deze weetjes om is Ton een druk baasje, want naast de zorg voor zijn gezin om, wordt veel tijd besteed aan divers vrijwilligerswerk voor de Wijbossche gemeenschap. Vele klusjes die door zijn vrouw Toos worden binnengehaald als lid van de “Commissie Dorpsraad Wijbosch”, komen uiteindelijk bij Ton op z’n bordje. Samen met wat dorpsgenoten worden zo vele creatieve ideeën van de commissie gerealiseerd, van hellingbaantjes voor skeeler inn, tot aan het opbouwen van podia en kinderkermis.

 

Enkele Prive Vraagjes

Geboren: 30 augustus 1964 in Mariahout, maar vanaf zijn 13de jaar neergestreken in het buitengebied van Wijbosch waar zijn ouders een kippenbedrijf begonnen. Op deze zelfde plek is Ton met zijn gezin nu woonachtig.
Kinderen: dochter Eva van 11 jaar, dochter Inge van 9 en zoon Tijn van 7 jaar.
Getrouwd: met Toos, zijn steun en toeverlaat, die overigens 2 jaar geleden deel uitmaakte van een Start to Run clinic bij onze vereniging. Dit deed ze samen met haar loopmaatje Rian van Kemenade. Helaas moest ze na een vervelende knieblessure stoppen met de loopactiviteiten.
Beroep: Ton startte zijn carrière na de LTS doorlopen te hebbenbij staalconstructiebedrijven in de regio. Echter 25 jaar lang in weer en wind constructies plaatsen op bouwlocaties gingen Ton niet in de koude kleren zitten. Na een ongelukkige val van enkele meters van een bouwconstructie, werd een gedeelte van zijn hak verbrijzeld, waarna een lange periode van revalideren volgde. Dit gaf uiteindelijk de reden om maar eens naar een nieuwe job uit te kijken. Na diverse sollicitaties, reageerde hij op gegeven moment op een vacature bij de Gemeente Schijndel, en zo benadrukt hij, “zonder kruiwagen”, kwam deze leuke baan bij Ton terecht.

Vier jaar alweer, verricht Ton zo zijn werkzaamheden bij de gemeente als “beheerder van de Gemeentewerf”, waarbij hij ook nog de nodige bemoeienissen heeft bij de daar aanwezige milieustraat.

Vakantie: Tijdens de vakanties met zijn nog jonge kinderen, vertoeven ze geregeld op campings in den lande. Wel wordt dan een kant en klare tent gereserveerd, die ze van alle gemakken voorziet. Ook de parken van CenterParcs vormden een vaste bezoekplaats van Ton met zijn gezin.Voorheen hebben Ton en Toos al enkele malen Amerika bezocht en de westkust daar onveilig gemaakt. Met een gehuurde camper werden daar o.a. de Rocky Mountains en Las Vegas bezocht.

Muziek: Ondanks het feit dat dochter Inge de gitaar bespeelt, beperkt het muzikale gebeuren binnen dit gezin zich tot het luisteren naar muziek.Klanken met Nederlands repertoire zoals Stef Bos maar ook van De Dijk vullen regelmatig dit huis in het buitengebied van ’t Wijbosch. Idolaat is Ton van een Amerikaanse band die naar zijn eigen zeggen “..toch niemand kent”,( is bevestigd..red.) genaamd Brandos die een ruim repertoire ten gehore brengen.

Wat zijn de P.R.’s

5km 25.40

10 km 58.20  l’Alpe du Zes ( Wijbosch) 2011.

15 km 1.26.06 Zevenheuvelenloop.

En dit jaar  staat voor de eerste maal een halve marathon op het programma, en wel de Drunense Duinen Halve Marathon, waar Ton met veel ambitie een tijd van binnen de 2 uur wil gaan realiseren.

Wanneer begonnen en waarom

Ton heeft voorheen nooit aan sport gedaan, tot aan het moment dat er toch wat kilootjes in de weg gingen zitten. Toen werd het initiatief genomen om via een Start to Run clinic deel uit te gaan maken van de in deze regio als “supergezellige”club bekend staande Loopgroep Wijbosch.

Frappant is wel dat deze beslissing pas werd genomen op het moment dat hij bij Gemeente Schijndel in dienst trad!! Rijst de vraag “zou je daar zoveel energie over houden dan? ”.

Hoeveel keer train je, met wie en waar

Als vaste deelnemer aan de trainingen van de Loopgroep Wijbosch op respectievelijk maandagavond, dinsdagavond en de zaterdagmiddag, houd Ton er een geregeld trimleven op na. Hierbij heeft hij echt behoefte aan de gezamenlijke trainingen en gaat er maar zelden in zijn eentje op uit.

Ervaringen meegemaakt tijdens de hardlooppcarriëre

Ondanks zijn pas 3 jaar durende lidmaatschap, heeft Ton onlangs een( voor ons..red.) leuk akkevietje meegemaakt tijdens de Zevenheuvelenloop. Na deze loop werd de terugweg gezocht naar de jaarlijks door Wilma beschikbaar gestelde accommodatie in het Nijmeegse centrum. Echter na zo’n klein half uurtje rondgelopen te hebben bleek dat hij compleet het spoor was bijster geraakt. Uiteindelijk besloot hij maar eens een ‘vrouwke’ aan te spreken om de weg te vragen.

Het toeval wilde dat zij naast de genoemde accommodatie woonde. Zij wist uiteindelijk onze ‘Ton’ veilig bij ons af te leveren. Gelukkig blijven wij altijd wat ‘hangen’, zodat hij toch nog samen met ons een pilske kon nuttigen.

Ik ben trots op

Ton laat nog eens weten uitermate trots te zijn op zijn kinderen. Ook het feit dat er nu onder coördinatie van Toos samen met de kinderen aan de kindercarnavalswagen wordt gebouwd geeft hem een supertrots gevoel.

Na dit beeld van Ton geschetst te hebben, hopen wij maar dat deze trotse vader nog lang deel uit blijft maken van onze vereniging!