We kwamen op bezoek bij Hein om een artikel te schrijven over zijn ervaringen tijdens de Monschau Marathon. Maar Hein kennende lag het artikel al netjes klaar 🙂

Monschau Marathon 2023.

Na 7 jaren dan eindelijk weer eens m’n zinnen gezet om de Monschau Marathon te lopen. Voor de twaalfde maal deze locatie gekozen, omdat het gewoon afzien en genieten in één is. Inmiddels ook zeven jaar geleden dat ik de laatste marathon liep, dus toch wel het langeafstandslopen wat verleerd. Niettemin de uitdaging aangegaan en de voorbereidingen gestart in mei. Veel op vreemde trainingslocaties gelopen om de adrenaline wat te triggeren. Het zou zwaar gaan worden, en daar ik de souplesse wel wat ben kwijtgeraakt in de afgelopen jaren, was ik ervan overtuigd dat het me zou gaan lukken.

13 augustus was het dan zover. ’s Morgens om 5 uur vertrokken we, samen met Sandra en schoonzoon Marc, die me de laatste kilometers door zou helpen met wat support. Uiteraard wist ik wel wat me te wachten stond, maar dit maal toch wel met wat twijfel of het me zou lukken. Om 8 uur het startsein .Eerst door het mooie Monschau, maar na 12 kilometer de eerste serieuze klim over maar liefst 2 kilometer, wandelen dus, want klimbenen heb ik niet. Afdalen ging des te beter, lekker laten rollen en lopers die me voorbij kwamen in de klim werden weer teruggepakt. Zo vorderde het gestaag, met gelletjes banaantjes en vanaf de 28ste km zelfs cola tot me nemend, wat me weer wat kracht gaf om door te zetten.

Kilometer bordjes langs het parcours soms bewust niet bekeken om me niet extra te pijnigen , ervaarde ik bij de 34ste kilometer dat de gelopen afstand niet precies klopte met m’n Garminhorloge.

Om de vermeende 200 mtr die ik tekort kwam te compenseren, besloot ik om 100 meter tegen de looprichting in te lopen. Veel verbaasde blikken vielen me ten deel van de Marathonlopers op dat deel van het parcours. Maar wel resultaat want vanaf de 35ste km klopte het precies.

Vanaf Mutzenich , waar je verwend wordt met een lepeltje plaatselijke honing, kwam Marc op het parcours en coachte me 4 km verderop naar de finish. Moe en voldaan passeerde ik de finish in een voor mij alleszins acceptabele tijd van 5.05.09 !

Snel hersteld , snel douchen en snel naar de derde helft. Bitte ein Bitt doet het dan altijd goed  en patat met braadworst evenzo. Lekker genieten op het dorpsplein waar ik uiteindelijk met zo’n veertig lopers uit het Moma10+ klassement*  het podium nog mag gaan bemannen voor de jaarlijkse foto.

Plaatje compleet dus, afzien is al weer vergeten, en daarbij nog eens fijne dag gehad op de koop toe. Komen er nog meer Marathons ? Wie weet …….