Voorafje

Na Twan slechts een week geleden gepolst te hebben, bezochten we onlangs al de Papaverstraat voor een leuk gesprekje met dit loopwonder. In een rustiek hoekje van de tuin namen we, na een gastvrije ontvangst,  plaats tijdens die warme lenteavond.  Na een geweldige appelflap verorbert te hebben vingen we het interview aan. Als zoon van een accountant uit het dorpje Gemonde, groeide hij daar op samen met z’n broer en zus. Helaas ontviel al op jonge leeftijd zijn moeder, waardoor alle zeilen bijgezet moesten worden, en zijn  vader , met een werkzaam leven, de kinderen het aan niets liet ontbreken. Het dorp werd in 1992 ingeruild voor Schijndel, toen hij Monique tegen het lijf liep.

Tja.. het woord ‘loopwonder’ is gevallen, dit vindt zijn oorsprong in een loopcarrière uit twee delen……..

Twan blijkt altijd gesport te hebben, al vanaf 6 jarige leeftijd als voetballertje bij de F-jes van Irene uit Gemonde, en nu nog steeds zeer gedisciplineerd als renner bij onze Loopgroep Wijbosch. Bij die voetbalclub uit Gemonde “Irene”, waar zijn vader ontelbare jaren in het bestuur zat, bleef hij tot zijn 23ste actief.   In de periode vlak na de voetbaltijd was Twan al een verdienstelijk hardloper met zeer aansprekende pr’s, getuige zijn pr op de halve marathon van 1 uur en 20  minuten !! Nu echter in zijn tweede hardloopleven, springt hij wat gematigder om met zijn krachten.

Als jeugdtrainer bij voetbalclub Avanti, en tegenwoordig als scheidsrechter begeleider bij diezelfde club, vindt Twan o.a. zijn bekendheid in de Schijndelse samenleving. Hierbij zijn waardering kenbaar makend over de vele vrijwilligers in zijn algemeen. Want zelf zijn steentje bijdragend in de sportverenigingen van zijn zonen, Bart bij honkbal en Tom bij het voetbal, ziet hij toch vaak dezelfde mensen die het vrijwilligerswerk op zich nemen.

Enkele privé vraagjes

Geboren : 13 november 1966 te Gemonde
Getrouwd : met Monique van Oers sinds 1992.
Kinderen :   twee zonen ( Bart 15 jr en Tom 17 jr), maken dit gezin compleet.
Beroep : het lager onderwijs werd in Gemonde gevolgd, waarna het voortgezet onderwijs in Boxtel werd gevolgd  op de L.T.S.  Hier werd de richting bouwkunde gekozen voor een opleiding als timmerman. Daarna nog eens richting Eindhoven voor een vakopleiding op de Meubelmakersschool, wat Twan maakte tot wat hij nu is. Aanvankelijk werkte hij vele jaren bij verschillende bedrijven in de Meubelmakersbranche. Heden ten dage is Twan werkzaam  bij ‘ Interieurbouw Heusden’ te Vlijmen , als projectcoördinator.

Vakantie:  Vele jaren is erop uitgetrokken met de vouwwagen, waarbij doorgaans Zuid-Frankrijk de bestemming was. Nu de kinderen groter worden en ooit alleen op vakantie zullen gaan, vindt er een kentering plaats. Welke kant dat het zal opgaan is nog onbekend….wel staat de vouwwagen al op marktplaats !!

Muziek : een jaarlijks bezoekje aan Paaspop blijft traditie. Artiesten als Bob Marley en de Dijk geven toch wel wat muzikale voorkeur aan.

Hobby: vooral op vakanties maar toch ook in deze regio was Twan regelmatig te signaleren op bekende visplaatsen aan o.a. de Dommel. Nu nemen voornamelijk zijn zonen deze honneurs waar, en zelfs aan de waterkant overnachtten met een hengeltje is ze niet vreemd.

Wat zijn de p.r.’s

21,1 km . snelste halve marathon in 1.20.06, in 1994 te Utrecht.

42.2 km . in 1994 verkeerde Twan in topvorm en liep de Rotterdam Marathon in 3.06.00 !!

21.1 km . De ‘nieuwe’ Twan liep vorig jaar nog 1.45.00 in Eindhoven, alleszins gewoon heel goed.

Wanneer begonnen en waarom: Dat Twan altijd al een sporter in hart en nieren is geweest mag duidelijk zijn. Van vroegst af aan voetballertje, en daarin doorgegroeid. Later kwam de Militaire Dienstplicht, waarin hij vooral als sporter zijn energie kwijt kon. Na de diensttijd werd er gedisciplineerd doorgetraind, zonder enig clubverband. Dit resulteerde in een eerste halve marathon op 23 jarige leeftijd.  Pas veel later , slechts 4 jaar geleden, kwam Twan voor de eerste maal bij onze loopgroep zijn loopkwaliteiten tonen.

Hoeveel keer train je…en waar : 3 maal per week komen de trimschoenen voor de dag, met traditioneel op de dinsdag, de clubtraining. Donderdag en zondag doet Twan zelf zijn duurloopjes, soms met Eric (Verhagen).

Blessureleed: In 2010 , toen Twan net het initiatief genomen had om bij de club te komen trainen, werd hij al snel teruggefloten, toen hij door longontsteking getroffen werd. Dit mondde uiteindelijk uit in Pfeiffer, waarbij hij lang “aan de kant”gehouden werd. In 2012 ondernam hij een nieuwe poging…. Nu met succes !!

Ervaringen meegemaakt tijdens de hardloopcarriere :  Tijdens een onlangs verlopen halve marathon van Eindhoven raakte Twan aan de praat met een loper die het kennelijk zeer zwaar had, getuige zijn loopstijl.

Gemoedelijk pratend met deze loper, wierp Twan zich ongevraagd en onbewust op als haas, want de man hervond zijn energie , en liep de ene na de andere concurrent uit zijn bedrijfsteam voorbij. Uiteindelijk werd  deze man eerste van zijn bedrijf bij de bedrijvenloop. Enkele maanden later ontving Twan, als bedankje hiervoor, een fraaie actiefoto in de bus!!

Ik ben trots op : Allereerst moet Twan van het hart erg trots te zijn op zijn vader.  Omdat deze er al vroeg alleen voor stond na het vroege overlijden van Twan’s moeder, wist hij toch altijd het gezin draaiende te houden.

Maar ook de feiten van het gezamenlijk meedoen aan de Kangoeroeloop, met Monique en de kinderen, spreekt hem aan. Vroeger fietste Monique overigens meestal mee, als er een lange duurloop in de planning stond, hierbij de kinderen in het zitje geplaatst . Het blijft hem bij …..

Erg genoten hebben we van dit onspannend avondje met leuke gesprekspartners. Wij wensen Twan maar ook zijn gezin  vele sportactiviteiten en gezondheid toe.