Hein en Arian op visite bij Bea Gil-Toresano

Voorafje.

Op een mooie zomeravond gaan we op bezoek bij Bea (haar echte naam is eigenlijk Beatriz), fraai wonend in het buitengebied tussen Dinther en Veghel. Een boek lezend, en juist weer terug van een trip naar Spanje, treffen wij haar hier aan, relaxed vertoevend op de veranda. Al snel raken we enthousiast aan de praat, waardoor we het idee van een interview wat naar achteren schuiven. Niettemin willen we toch van alles te weten komen over deze Spaanse dame binnen onze gelederen, dus laten we de informatie goed op ons inwerken. Toch wel een indrukwekkend verhaal hoor als ze vertelt over de komst van hun gezin in 1966 vanuit het warme Spanje naar ons koele landje. Samen met 10 andere Spaanse gezinnen wordt dan intrek genomen in de gecreëerde woningen aan het Plein, waar de potentiële werknemers van Jansen de Wit dan worden gehuisvest. Aandoenlijk is het verhaal van haar eerste indrukken in Nederland, waar bij het naar buiten komen uit het station van Den Bosch een reusachtige Gouden Draak wordt gadegeslagen. In de Bossche volksmond een begrip zijnde als d’n draak. Ook haar kennismaking met school- en klasgenootjes is Bea erg bijgebleven. Net 4 levensjaren tellend en nog geen woord Nederlands sprekend, werden zij en haar oudste zus op de kleuterschool De Zonnebloem, in een grote kring welkom geheten door de leerkrachten. De spannende, vol bewondering kijkende oogjes, naar die “vreemdelingen”uit het verre Spanje heeft veel indruk gemaakt destijds.

Onderdeel uitmakend van de Schijndelse gemeenschap, volgt er een zorgeloze jeugd, waarbij er in het gezin Gil-Toresano nog eens twee koters worden geboren. Uiteraard wordt nog regelmatig het gebied bezocht waar de ‘roots’ van deze familie liggen in het uiterste zuiden van Spanje. Ook haar ouders ( 85-80) nemen nog regelmatig het vliegtuig naar de geboortegrond in Andalusië. De hechte familiebanden weerhouden Bea er echter niet van om het hardlopen hoog in het vaandel te hebben. Al 10 jaar lid van onze loopgroep zijnde , heeft zij zich de laatste jaren geprofileerd in diverse bestuur- en organisatiecomités. Van kledingcommissie en clubgebouw beheer nu naar een job binnen het bestuur. Waardering alom voor deze bezige bij dus, waarbij wij als Loopgroep Wijbosch natuurlijk erg blij zijn.

Enkele privé vraagjes

Geboren:  1 april 1962 in het Spaanse La Linea

Man: Rob met wie lief en leed en diverse hobby’s worden gedeeld. Als levensgenieters delen zij ook de passie van lange wandeltochten , vooral op Spaanse locaties.

Kinderen: Eva (26) Nino (20) en Pepe ( 18).

Beroep: Na op het Skinle College in Schijndel het HAVO diploma bemachtigd te hebben, werd enkele jaren later een studie van 2 jaar op toerismegebied te Hengelo, met een diploma bekroond. Daarna volgt er een bewogen periode waarin verschillende banen de revue passeren. Na aanvankelijk enkele jaren bij de Amrobank in Schijndel en Sittard gewerkt te hebben, keert zij naar 2 jaar weer terug in de Schijndelse regio. Een job als secretaresse bij een computerbedrijf werd gevolgd door een aanstelling als intercedente bij uitzendbureau Tempo Team. Tegenwoordig verricht zij haar werk als secretaresse bij het Advocaten Kantoor ‘ Lichtstad Advocaten ‘ in Eindhoven. Thuis werd echter niet stilgezeten, en verdiende zij als zelfstandige haar geld met het importeren van aardewerk, tegels en olijfbomen uit haar geboorteregio in Spanje. Na 10 jaar (1998-2008) werd hier echter een punt achter gezet.

Vakantie: tot haar 16de  voerden de familievakanties de boventoon, en werd jaarlijks voor 6 weken de geboortegrond in La Linea bezocht. Met de hele familie werd dan afgereisd in een Volkswagen busje, door haar moeder voorzien van fleurige gordijntjes. Later volgde veel echte doe vakanties, want stilzitten is niet haar ‘ding’. Diverse wandelvakanties met Rob volgden dan. Grootse plannen voor een vakantie met de kinderen naar het Himalaya gebergte en India werd twee jaar gelden gedwarsboomd door onverwachte tegenslag.

Muziek: alle soorten muziek vinden belangstelling bij Bea. Het gezin kenmerkt zich door muziek maken en zingen. Zo verdient Eva o.a. haar sporen als zangeres, terwijl haar zonen Nino en Pepe diverse muziekinstrumenten met verve  kunnen bespelen. Het zal niet verrassend zijn dat de Spaanse muziekstroming ‘La Copla’ haar belangstelling geniet.

Hobby: tja ..als hobby’s zijn  haar deelnames aan de verschillende vriendinnenclubjes aan te merken. Op cultureel- en kookgebied, maar ook boekdiscussies worden in onderling verschillende samenstellingen bijgewoond. Het Bourgondische karakter wordt nog eens extra benadrukt, als met enkele vriendinnen een weekendje weg wordt geboekt.  Ook haar “Camino “tochten met enkele dames van onze loopgroep zijn erg populair bij haar. Tot rust komt zij later weer met lezen, en tuinieren.

Wat zijn je p.r.’s ?

10 km: 47.00

Halve Marathon: 1.44.08 tijdens de Bernhezeloop waarbij ze aanvankelijk gehaast werd door Wim    ( van Liempd), die helaas door maagproblemen moest afhaken waarna Frank v Geffen haar begeleidde naar deze fantastische tijd.

Hele Marathon:  Bea heeft twee marathons op haar naam staan in enkele spectaculaire tijden. Brussel in 3.59.28 en Köln 3.59.18 , net onder de magische grens van 4 uur. Aan de finish wordt zij dan steevast euforisch binnengehaald door de aanwezigheid van Rob, met een verrassingsbezoek.

Wanneer begonnen en waarom?

Op school al tijdens het voortgezet onderwijs werd haar talent op hardloopgebied onderkend. Dat besef moest ook even op Bea inwerken, waarop zij enkele malen aan de Thialf loop deelnam, en deze zelfs een keer won. Door het drukke leventje daarna kwam het lopen wat in het slop, kilometers werden nog wel gemaakt , maar van opbouw was geen sprake. Via een tip belandde zij later in ‘goede handen’ bij onze Loopgroep Wijbosch.

Hoeveel keer train je , waar en met wie?

Fanatiek als ze is worden toch wel drie maal per week de trimschoenen ondergebonden. Nieuwe uitdagingen worden niet uit de weg gegaan, zoals de laatste trend het ‘traillopen’. Samen met andere lopers binnen onze club , wordt de begeleiding van Jos Heurman in deze discipline erg gewaardeerd en aangemoedigd. In haar trainingen op de lange duurlopen vindt zij vaak gezelschap van Alma, die dan ook samen binnenkort de uitdaging “Monschau Marathon” aangaan.

Ervaringen meegemaakt tijdens de hardloopcarriere.

Wat we al meer gehoord hebben in interviews met vrouwen heeft ook Bea wel eens last gehad van een mindere ervaring tijdens het lopen. Tijdens een late training door het Wijbosch broek in het begin van haar hardloop carrière werd zij daar geschaduwd door een “raar” persoon met donkere helm op een brommer die telkens opdook. Een wandelend stelletje waar zij bij aansloot gaf opluchting. Boodschap hiervan is om als vrouw alleen niet bij duisternis in bosrijke gebieden te gaan lopen.

Trots op: door de manier waar ze in het leven staat , vervalt zij toch maar tot de cliché  uitspraak. Ondanks persoonlijk verdriet in het verleden, krabbelde Bea bewonderenswaardig, en met hulp van Rob en haar gezin, op tot wat ze nu is. Opgewekt en welbespraakt vindt zij haar manier van leven, en het reilen en zeilen binnen het gezin, iets waar ze  met recht trots op mag zijn.

Redactie:  Bea , we hebben erg genoten van je gastvrijheid. We wensen je veel succes met de eerste hindernis in Monschau…. En hopen nog lang van je te mogen genieten in onze loopgroep.