De van oorsprong Schijndelse Ralph Tilburgs heeft op zondag 13 december op eigen initiatief een marathon gelopen in en rondom Schijndel. Hij liep de 42,195 kilometer uit onder begeleiding van de trainers van Loopgroep Wijbosch, in een mooie tijd van 2:57:29.

Nu vrijwel alle sportevenementen zijn afgelast, wilde Ralph, fanatiek hardloper en woonachtig in Eindhoven, zichzelf toch een doel stellen. Het werd de marathon (42,195 kilometer) binnen de drie uur. Om dit doel te kunnen bereiken, trainde hij onder begeleiding van Marcel van Dinther, trainer bij Loopgroep Wijbosch. Er werd een trainingsschema opgesteld dat gedurende 16 weken nauwgezet werd gevolgd, soms met wel vijf trainingen per week. De route met exact de goede afstand werd uitgezet en de start werd vastgesteld op zondag 13 december om 9.30u, vanaf het clubgebouw van de loopvereniging aan de Veghelsedijk in Wijbosch.

Flinke snelheid
“Een marathon uitlopen is al een hele prestatie”, zegt trainer Marcel. “Ralph had zich ook nog eens een pittig doel gesteld, namelijk om die afstand binnen de drie uur te lopen. Hiervoor moest hij gemiddeld minimaal 14,1 km per uur lopen. Voor de niet-lopers onder ons: dat is een flinke snelheid.” Om Ralph te ondersteunen, fietste Marcel het hele parcours mee. Dat liep van Wijbosch naar Olland en van daar via Liempde naar Boxtel, waar het een stukje kronkelend langs de Dommel ging. De eerste klim, de brug over de A2, werd soepel genomen. Kort daarna was de doorkomst op de halve marathon op 1:27 uur, waarna een lang stuk Boxtelseweg volgde. In het centrum van Schijndel ging de route linksaf de Hoofdstraat door. Daarna via De Steeg richting Dinther voor de tweede klim. Hier werd het 30-kilometerpunt gepasseerd, vaak berucht om de zogenaamde ‘Man met de Hamer’. Ralph had echter nog geen teken van vermoeidheid en liep hier soepel rechtsaf voor een viertal kilometers langs het kanaal richting Veghel. De finish lag weer bij het clubgebouw van de loopgroep, waar op 42,195 km de eindtijd van 2:57:29 werd geklokt.

Relaxt over de finish
“Tijdens het gehele parcours fietste Marcel mee”, vertelt Ralph. “Hij heeft mij tijdens de wedstrijd goed geholpen met onder andere de tussentijden, water, sportdrank, sportgelletjes en natuurlijk aanmoediging. Dit was de derde keer dat ik een marathon liep, en je mist bij zo’n marathon natuurlijk het publiek dat je bij een groot evenement wél hebt. Daarom was het extra fijn dat Marcel mee fietste. En dat er een aantal leden van Loopgroep Wijbosch langs de kant van de weg stonden om mij op verschillende plekken aan te moedigen. Tijdens het lopen heb ik op zekerheid gespeeld. Ik ben niet te hard van start gegaan en kon het middengedeelte gelukkig steady lopen. Daardoor raakte ik er steeds meer van overtuigd dat ik mijn doelstelling zou gaan halen. Ik kwam daardoor vrij relaxt én ontzettend blij over de finish.”