New York marathon, een unieke belevenis

Dat lopen mijn grote hobby is zal bij de meesten wel bekend zijn, eerst met een clubje uit Heeswijk-Dinther en sinds 2019 ben ik lid van LGWB.

Ik loop graag marathons en mijn bucket list is dan ook het lopen van de 6 major marathons, 5 november was ik één van de 51000 gelukkigen die aan de start stonden van de New York marathon, mijn vijfde major.

Ik had mijn reis geboekt bij Rijnmond marathon reizen en waren uiteindelijk met 170 lopers richting New York vertrokken en ben woensdag aangekomen.

 

Donderdagochtend 7h stond een gezamelijke korte training op het programma en daarna een gezamelijke boottocht rondom manhatten, leuk om je medelopers beter te leren kennen. Na de boottocht gingen we ons startbewijs ophalen en dan begint het toch wel te kriebelen. Daarna de prachtige stad in en ‘s avonds het Rockefeller bezocht.

Vrijdagochtend 7h de laatste korte training, daarna hadden we de dag vrij te besteden. 9/11 memorial is indrukwekkend, daarna over de Manhatten en Brooklyn Bridge gewandeld, China Town en Little Italy bezocht en natuurlijk mocht Times Square niet ontbreken.

Zaterdagochtend met de groep het finish gebied verkent en verder rustig aan gedaan, zaterdagavond was de pasta party om koolhydraten te stapelen voor zondag. Vroeg onder de wol want de wekker liep weer vroeg af.

Dan breekt de grote dag aan, 4 uur was ik al klaarwakker. Na een lekker ontbijt moesten we 6.45 uur verzamelen, stond er een muziekinstallatie buiten en speelden ze New York en You ‘ll Never Walk Alone, ik kan je zeggen dat je dan goedgemutst de bus instapt richting de start. De weersvooruitzichten zijn prima, blijft een droge dag. Bij de start is het natuurlijk erg druk en ga ik naar mijn startvak met gezonde spanning in mijn lijf. Na het Amerikaans volkslied is daar eindelijk de start en loop de beroemde Verrazano Bridge op, schitterend met al die lopers. Daarna lopen we richting Brooklyn, daar was het echt een gekkenhuis, veel DJ’s en zelfs enkele rockbandjes stonden te spelen. Er stonden heel veel mensen langs de kant en die schreeuwen je letterlijk vooruit. Het lopen ging erg lekker en tempo was aan de hoge kant. Via Williamsburg richting Queens naar de Queensboro Bridge, dat was een stevige kluif en zitten rond de 25 km. Na de brug loop je Manhatten binnen en het lijkt steeds drukker te worden langs de kant. We lopen een stuk naar boven en gaan de brug over naar de Bronx, het begint warmer en zwaarder te worden en mijn gelletje zakt niet. Dit is rond de 31 km en moet zakken in tempo, het parcours is nooit vlak en erg zwaar met die 6 bruggen. Via de Bronx richting Harlem lopen we richting Central Park, ik loop intussen met mijn telefoon in mijn hand en stop enkele keren om foto’s te maken echt genieten nu ook al is het zwaar. Als je Central Park inloopt zie je tussen de bomen de skyline, hier begin ik aan de laatste 5 km en voel de beentjes goed maar het publiek schreeuwt je vooruit. Je loopt nog even Central Park uit, nu is het nog 1,5 km. Dan het laatste stuk in Central Park, wat een prachtig finish gebied, heerlijk om dat laatste stuk te lopen en te finishen met een vette glimlach op mijn gezicht.

Het is mijn zwaarste maar ook de mooiste marathon die ik gelopen heb met een uitzinnig publiek. Trots, moe, voldaan en met mijn eindtijd van 3.31.04 ben ik super tevreden.

Nu begint het grote nagenieten en heb dan ook een lekkere pint verdient, ’s avonds een heerlijke vette hamburger gegeten en met de groep een gezellige afterparty gehad.

Maandag een fiets gehuurd en lekker de benen losgefietst, ook nog door central park langs de finish gekomen met een mooie glimlach. Verder de laatste dag genoten van New York.

Dit was mijn vijfde major, 5 down one to go.

Op naar Tokyo!

Servie van den Heuvel.