Het nemen van de juiste (sport)voeding is een belangrijk onderdeel om fit te worden of te blijven en om zo goed mogelijk te kunnen presteren. Onze “eigen” (sport)voedingsdeskundige Mirthe Nieuwstraten deelt op deze pagina tips over de juiste voeding, voor, tijdens en na trainingen en wedstrijden.

‘Bespaar’ niet op voeding tijdens de inspanning!

 

Het klinkt simpel – en lijkt misschien ook een commerciële tip -, maar het is een van de beste tips die ik kreeg tijdens mijn opleiding tot sportvoedingadviseur: Vul zo goed mogelijk jouw energievoorraad aan tijdens de inspanning! Hierdoor presteer je beter en herstel je beter.

Ik geef het toe, ik maakte me (en maak me soms nog steeds) schuldig aan te weinig eten tijdens de inspanning. Want eerlijk: ik vind het lekkerder om ’s avonds die extra grote bak kwark te eten, een flinke lunch met verse broodjes of wat lekkers bij de thee of bij de borrel, dan dat ik tijdens het fietsen of rennen wat gels of repen naar binnen duw.

De laatste tijd heb ik aan den lijve ondervonden dat ik echt veel beter presteer en veel beter herstel wanneer ik zo optimaal mogelijk de energie aanvul tijdens de inspanningen. Voor mij persoonlijk betekent dit dat ik bij duurinspanningen langer dan 2 uur 60 gram koolhydraten per uur neem. Deze koolhydraten krijg ik zowel via isotone drank als via gels en repen binnen. Ik dacht altijd dat die zere benen op het eind van mijn duurloop of duurrit ‘logisch waren’ na het afleggen van een lange afstand, maar merk nu dat dit toch vaak onbewust een hongerklopje blijkt te zijn geweest. En de volledige hoeveelheid verbrande calorieën tijdens de inspanning aanvullen is onmogelijk, dus die extra grote bak kwark met noten kan ik nog altijd met een gerust hart nemen????! Als voorbeeld: de 60 gram koolhydraten per uur krijg ik binnen door het nemen van 500 ml isotone drank, 1 gel en een half reepje. Qua energie levert dit ongeveer 250 calorieën, terwijl ik er (actief) tijdens een duurloop 500 per uur verbrand. Genoeg ruimte om in de basisvoeding ook wat extra’s te nemen.

Wil jij graag weten wat jij het beste kunt eten en drinken tijdens een specifieke training of wedstrijd om zo optimaal mogelijk te presteren en / of herstellen? Neem dan gerust contact met mij op!

Mirthe